Produkty Lokalne Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego 2015

 

logoplW dniu 22.03.2015 r. podczas Polsko-Ukraińskich Spotkań Kulturalnych, które odbywały się na Hali Widowiskowo-Sportowej w Ropczycach wybrane zostały Produkty Lokalne Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego. W Konkursie wzięło udział 27 wystawców, zaprezentowano łącznie 39 produktów w kategoriach Kulinaria i Rękodzieło. Komisja Konkursowa w składzie: Krzysztof Zieliński (regionalista, autor książek dotyczących dziedzictwa kulturowego i tradycji kulinarnych, odpowiedzialny za tworzenie Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”), Janina Kamińska (z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, znawczyni tradycji kulinarnych Podkarpacia) i Jolanta Danak - Gajda (etnograf i muzykolog, dziennikarka radiowa, popularyzatorka kultury ludowej, fotograf), wybrała 11 produktów z zakresu rękodzieła i 17 produktów z zakresu kulinariów, które otrzymały tytuł Produktu Lokalnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego. Szczególne uznanie Komisji wzbudziły trzy produkty kulinarne: Pasztet broniszowski, Ser bystrzycki oraz Mielonka z dzika.


PRODUKTY LOKALNE POWIATU ROPCZYCKO-SĘDZISZOWSKIEGO - edycja 2015
RĘKODZIEŁO:
1.    Strój ludowy kobiecy – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Zagorzanki” z Zagorzyc
2.    Serwety szydełkowe – Genowefa Wrona z Glinika
3.    Rzeźba z pni, konarów, korzeni i gałęzi drzew – Augustyn Niemiec z Kamionki
4.    Wyszywanki, makatki – Koło Gospodyń Wiejskich z Zagorzyc Górnych
5.    Wyroby szydełkowe - Irena Przybyła ze Szkodnej
6.    Tradycyjna palma wielkanocna – Halina Komórek z Glinika
7.    Pisanka wielkanocna batikowa – Kinga Cebulska z Glinika
8.    Robótki ręczne, szydełkowe – Bożena Motyka z Ropczyc
9.    Sztandary – Sławomira Marciniec z Broniszowa
10.  Serweta, bieżnik szydełkowy – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Wolicy Piaskowej
11.    Koszyk na święconkę – Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach
KULINARIA:
1.    Zupa kapusta ziemniaczana – Stowarzyszenie Kobiet „Grodzianki” z Będziemyśla
2.    Gęś na kapuście – Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach
3.    Miód pitny – Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach
4.    Mazurek wielkanocny - Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach
5.    Chleb orkiszowy na naturalnym zakwasie – Marcin Chmiel z Zagorzyc
6.    Gulasz Niedźwiedzki – Sławomira Marciniec z Broniszowa
7.    Pasztet broniszowski – Barbara Szczepkowicz z Broniszowa
8.    Nalewka malinowa– Barbara Szczepkowicz z Broniszowa
9.    Ser bystrzycki – Elżbieta Siwiec z Bystrzycy
10.  Podpłomyk Zagorzycki „Wyskrobek” – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Zagorzanki z Zagorzyc
11.    Nalewka „Łzy chrabąszcza” – Koło Gospodyń Wiejskich w Lubzinie
12.    Nalewka Proboszczówka – Koło Gospodyń Wiejskich w Lubzinie
13.    Chleb Swojski Kamiejski – Maria Niemiec z Kamionki
14.    Tort ziemniaczany – Koło Gospodyń Wiejskich Sielec-Podlasek
15.    Mielonka z dzika – Beata Drozd z Klęczan
16.    Chleb żytni na zakwasie pieczony na denku – Barbara Święch-Bober
17.  Ciasto jaglano-śliwkowe – Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Sędziszowie Młp.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies