CHLEB ORKISZOWY NA NATURALNYM ZAKWASIE - Marcin Chmiel, Zagorzyce, gm. Sędziszów Młp.

Chleb prostokątny o masie ok. 1 kg, barwa jasno-brązowa z widocznymi ziarnami siemienia i słonecznika. Miąższ porowaty, zapach specyficzny dla pieczywa orkiszowego.

Składniki: Zakwas: 1 szkl. mąki żytniej, 1 szkl. wody, zarobić i zostawić na 10 godz., później odlać

Ciasto: 500g mąki pszennej, 500g mąki orkiszowej, 0,5 szkl. otrąb pszennych, 0,5 szkl. otrą© orkiszowych, 0,75 szkl. słonecznika, 0,5 szkl. siemienia, 1 łyżka miodu, 15 g drożdży, 3 łyżeczki soli, 3 szkl. wody ciepłej.

Sposób wytwarzania: Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 2 godz. Po tym czasie wyłożyć do dwóch keksówek i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny (z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki na następny chleb), piec ok. 1,5h. w temp. 180-200ºC

Orkisz do produkcji chleba pochodzi z własnego gospodarstwa i jest przerabiany na mąkę, z której wytwarza się chleb.

Chleb orkiszowy charakteryzuje się wielkimi walorami zdrowotnymi, Stanowi dobre źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witaminy z grupy B. Dobrze wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.

chlebork

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies