CHLEB SWOJSKI KAMIEJSKI - Maria Niemiec,

Kamionka, gm. Ostrów

Chleb ma kształt okrągły, waży ok. 2,5 kg, ma skórkę ciemnobrązową, spód ma chrupki niekiedy z małymi węgielkami.

Umiejętność pieczenia chleba, Pani Maria, odziedziczyła po mamie i przekazuje ją również swoim dzieciom. W Kamionce chleb żytni z łopaty na denku piełko dużo gospodyń. Teraz ta tradycja zamiera.

Składniki: Mąka żytnia, kwaśne mleko lub maślanka, odrobina wody, drożdże, sól.

chlebkam

Sposób wytwarzania: Rozczyn robi się rano z mąki żytniej, drożdży, kwaśnego mleka i trochę ciasta z poprzedniego wypieku. Gdy się kisi, następnego dnia rano dodaje się sól, trochę wody, mąki żytniej i bardzo małą ilość mąki pszennej lub otrąb. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto układa się do korzennych kosarek. Następnie wkłada się do pieca opalanego drewnem.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies