CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE PIECZONY NA DENKU - Barbara Święch-Bober

Chleb okrągły o zarumienionej skórce. Średnica bochenka to ok. 27-30 cm, wysokość ok. 10cm. Waga netto po wypieku ok. 1,8 kg. Wierzchnia część bochenka jest w kolorze od jasnego do ciemnobrązowego, spód i boki przypieczone w kolorze jasnego brązu, Pieczony w piecu piekarskim, opalanym drewnem. Chleb żytni na zakwasie pieczony na denku jest produktem przygotowanym i wytwarzanym od wielu pokoleń w rodzinie Pani Barbary – od prababki, przez babkę, matkę aż do dnia dzisiejszego – a jego skład i sposób pieczenia był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chleb od pokoleń wytwarzany był ze składników z własnych upraw. Tradycyjny chleb nie wyglądał tak jak dziś. Był zbity i zwarty, miał twardą, grubą skórę, która chroniła go przed wyschnięciem. Było to konieczne, ponieważ chleb piekło się co 2-3 tygodnie.

Składniki: zakwas, woda, sól, drożdże, mąka żytnia.

Sposób wytwarzania: Zakwas robi się co najmniej 12 godzin wcześniej w dzieży drewnianej. Niewielką ilość mąki żytniej zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do ciepłego pomieszczenia, w tym czasie następuje fermentacja. Przygotowany zakwas służy do wyrabiania ciasta chlebowego. Najczęściej do zakwaszenia kolejnego wypieku korzysta się z resztek poprzedniego ciasta. Po 12 godzinach dodaje się mąkę, sól, drożdże i wyrabia się gęste ciasto. Czekamy około godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy dodając troszkę mąki, formując kulkę i wkładamy do koszyka. Czekamy 40 min do wyrośnięcia.

Na koniec chleb wkładamy do pieca piekarskiego, opalanego drewnem bukowym, na łopacie posypanej mąką. Chleb pieczemy od 1-1,5 godziny.

chlebsw

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies