„GĘŚ NA KAPUŚCIE” - Koło Gospodyń Wiejskich w Klęczanach, gm. Sędziszów Młp.

Gęś pieczona na kiszonej kapuście posiada niezrównane walory smakowe i zdrowotne. To delikatne i kruche mięso o ciemnoróżowej barwie i delikatnym, lekko słodkim smaku i słodkawym zapachu, połączone zostało z kiszoną kapustą, która swą kruchością podkreśla smak pieczonego mięsa.

Składniki: kapusta biała, marchew, młoda gęś, sól, pieprz, majeranek, czosnek

Sposób wytwarzania: Młoda gęś, sól, pieprz, majeranek, masło, opcjonalnie czosnek (2-3 ząbki) wyciągnięta prosto z beczki kiszona kapusta (ok. 75 dag.). Gęś dokładnie wymyć w środku i na zewnątrz. Osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym, odciąć kuper. Tłuszcz, który zwisał w dużej ilości odłożyć na smalec. Natrzeć solą i pieprzem, opcjonalnie czosnkiem z masłem – w środku i na zewnątrz, majerankiem tylko w środku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na dobę. Rozgrzać piekarnik wraz z pustą gęsiarką do temp. 140ºC. Gęś włożyć go gęsiarki na rozłożoną kiszoną kapustę i przykryć (z braku gęsiarki można piec na blasze w piekarniku, ale nie otwieramy go często, blachę też można szczelnie przykryć kilkoma warstwami folii aluminiowej). Piec przez godzinę w 140ºC, potem przez godzinę w 160ºC, następnie zwiększyć temp. do 200ºC, z tym że przez ostatnie 45 minut gęś ma być odkryta i polewać wierzch wytopionym tłuszczem by się zrumieniła.

Potrawę przyrządzano z gęsi, ponieważ drób ten zawierał bardzo dużo mięsa, a danie z niego przyrządzane starczało dla wielopokoleniowych rodzin. Kiszoną kapustę dokładano do potraw jako warzywo. Półgęsek uznawany był za przysmak i gościł na stołach szlachty, bogatych chłopów, a od święta także na stołach biedniejszych kmieci. Kiedyś w kuchni regionalnej wykorzystywano każdy kawałek gęsi. Z krwi robiono czerninę. Dwa mięśnie piersiowe peklowano na sucho z ziołami, potem je wędzono, obtaczano w otrębach. Skórę z szyi zdejmowano w taki sposób, by jej nie uszkodzić i wykorzystać jako kieszeń do farszu. Faszerowana gęsia szyja to przysmak kuchni żydowskiej, a jak wiadomo w Sędziszowie Młp. część społeczeństwa do II wojny światowej stanowili Żydzi. Tłuszcz świetnie nadaje się nie tylko do pieczenia kruchych ciasteczek, ale był i jest nadal wykorzystywany na dolegliwości dróg odcechowanych, bóle stawów i kręgosłupa.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies