GULASZ NIEDŹWIEDZKI - Sławomira Marciniec,

Broniszów, gm. Ropczyce

Gulasz ma konsystencję gęstego, zawiesinowego płynu z małymi, chudymi kawałkami mięsa, posiada kolor jasnego brązu, wyraźnie wyczuwalny zapach ziół, majeranku, liścia laurowego, lubczyku i trochę czosnku (zioła były składem pieprzu ziołowego), podaje się gorący z chlebem pieczonym po gospodarsku, do chleba masło.

Składniki: Kości wołowe lub wieprzowe, mięso wieprzowe, karczek, łopatka lub biodrówka, wołowe pieczeniowe może być ligawa. Mięso pochodziło z uboju gospodarczego. Jarzyny, marchew i pietruszka, kapusta (nie kwaszona), cebula, czosnek, pieprz ziołowy, śmietana, mąka pszenna, masło, woda.

Sposób wytwarzania: Kości wołowe lub wieprzowe gotować ok. 2 godz. z jarzynami i solą, powstały wywar odcedzić. Osobno, w małej ilości wody gotować pokrojoną wieprzowinę, osobno wołowinę, dodać troszkę soli i pieprz ziołowy. Miękkie ugotowane mięsa włożyć do odpowiedniej wielkości garnka, połączyć z wywarem i zagotować. Z mąki i masła usmażyć lekko brązową zasmażkę. Do zasmażki wlać trochę rosołu z połączonych mięs i energicznie rozmieszać. Do powstałej zawiesiny dolać śmietanę i znów rozmieszać. Mieszając, ciągle dolewać tą zawiesinę do wrzącego mięsa w rosole. Doprowadzić do małego wrzenia, ale nie gotować. Doprawić. Do tego gulaszu dodawana była na koniec przyprawa magi w małych sześciennych kostkach (teraz niespotykana, można dodać w płynie).

Gulasz Niedźwiedzki przygotowywany był najczęściej w regionie powiatu ropczycko-sędziszowskiego na wesela w latach 50-60. XX wieku przez mamę Pani Sławomiry. W w/w latach śluby odbywały się ok. godz. 10.00-11.00 przed południem. Gulasz podawany był jako śniadanie lub I posiłek.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies