MAZUREK WIELKANOCNY - Renata Bieś,

Klęczany, gm. Sędziszów Młp.

Ciasto wielkanocne na cienkim, kruchym spodzie z masą krówkową, z dużą ilością owoców suszonych, orzechów oraz innych słodkości.

Składniki: mąka, margaryny, jajka, śmietana, cukier puder, masa krówkowa, chałwa, migdały, czekolada, kokos, kolorowe żelki.

Sposób wytwarzania: Mąkę i margarynę posiekać ze szczyptą soli. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wyłożyć nim dowolną formę i piec 15-20 min w temp. 200ºC. Kruchy spód posmarować masą i ozdobić wedle uznania.

Ciasto goszczące na klęczańskich stołach wielkanocnych od pokoleń.

mazurek

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies