NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU „ŁZY CHRABĄSZCZA” -

Janina Para, Lubzina, gm. Ropczyce

Lubzina to region z dużą ilością wąwozów, źródeł, małych cieków wodnych, stwarzających doskonałe warunki dla krzewów bzu czarnego. Tradycja sporządzania nalewek z bzu przekazywania od wielu pokoleń. Zarówno babcia, jak i mama Pani Janiny przyrządzały nalewkę, wykorzystywały również owoce i korę bzu, który rósł wszędzie. Nalewka o właściwościach leczniczych, podawano ją jako lekarstwo rozgrzewające, wykrztuśne, obniżające gorączkę, przeciwzapalne. W domu rodzinnym podawano ją w małych ilościach, w przeziębieniach, stanach gorączkowych razem z mlekiem, czosnkiem, miodem i masłem jako lekarstwo. Oprócz właściwości leczniczych wyróżnia się wspaniałym aromatem, niepowtarzalnym smakiem, ma również wspaniały złocisto-słomkowy kolor i wybornie smakuje.

Składniki: Baldachy (kwiatostany) czarnego bzu, woda, cukier, alkohol, cynamon, goździki, ziele arcydzięgla, cytryna. Dawniej z braku cytryny używano melisy.

Sposób wytwarzania: Kwiatostany bzu należy zebrać w słoneczny dzień uważając, aby nie strzepać pyłku. Nie płuczemy, zalewamy syropem ugotowanym z wody i cukru z dodatkiem laski cynamonu i kilku goździków (niekoniecznie). Układamy kwiatostany w słoju przekładając co kilka warstw cytrynę lub melisę. Zalewamy wystudzonym syropem, ustawiamy w słonecznym miejscu na kilka dni codziennie mieszając. Potem zlewamy, dodajemy korzeń arcydzięgla i alkohol. Odstawiamy w ciemne miejsce. Im dłużej stoi tym jest lepsza i bardziej klarowna.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies