PASZTET BRONISZOWSKI - Barbara Szczepkowicz, Broniszów, gm. Wielopole Skrz.

Pasztet o niepowtarzalnym smaku. Skomponowany z dodatkiem jarzyn, ziół i grzybów, a produktem podstawowym jest: mięso wieprzowe i wątroba. Pasztet posiada zwięzłą konsystencję z widocznym odróżnieniem jarzyn. Kolor lekko brązowy. Po schłodzeniu nadaje się do krojenia w ok. 0,5 cm plastry. Doskonale smakuje ze swojskim chlebem.

Składniki: Wątroba, karkówka, podgardle, chleb pszenny, jaja, cebula, marchew, pietruszka, seler, zioła smakowo-zapachowe, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby suszone.

Sposób wytwarzania: Karkówkę i podgardle gotować ok. 1 godz. Przed końcem gotowania wrzucić wątrobę na ok. 15-20 min. Razem z mięsem gotować wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Po ugotowaniu, przemielić na drobnym sicie wraz z bułkami maczanymi w rosole. Wszystko wymieszać, dodać jajka i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na brytfanki i piec ok. 0,5 godz. w temperaturze 180ºC. Do spożycia po schłodzeniu.

Produkt ten wytwarzany był w rodzinie Pani Barbary już przez jej babcię. Warzywa, grzyby i pszenny chleb miały zwiększyć objętość pasztetu. Teren wsi zamieszkiwała uboga ludność, a grzyby w lasach występowały obficie, stąd również ich obecność w pasztecie.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies