PODPŁOMYK ZAGORZYCKI „WYSKROBEK” -

Jadwiga Pasela, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich „Zagorzanki”, Zagorzyce Dolne, gm. Sędziszów Młp.

Okrągły płaski brązowo-siny placek, błyszczący, posypany cukrem i kminkiem, smak podobny do chleba swojskiego, słodki smak skórki „złamany” kminkiem. Od wieków wytwarzany przy wypieku chleba. Tradycja przekazywana z matki na córkę.

Składniki: Woda, zakwas, drożdże, mąka żytnia, mąka pszenna.

Sposób wytwarzania: Ciasto na rozczynie (zakwas, woda, drożdże, mąka żytnia), dodając mąki żytniej, pszennej oraz soli ciasto wyrabia się na płaskie placki. Piecze pod płomieniem (przed wypiekiem chleba) w piecu chlebowym na drewnie drzew liściastych (olchy, buka, brzozy). Przed pieczeniem posypuje się cukrem i kminkiem. Produkowane dla potrzeb domowych i na wystawy kulinarne SGW Zagorzanki.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies