PROBOSZCZÓWKA CZYLI NALEWKA PROBOSZCZA - Barbara Rychlicka, Koło Gospodyń Wiejskich Lubzina, gm. Ropczyce

Napój alkoholowy wieloskładnikowy, kolor złocisty w odcieniach, przyjemny zapach, oryginalny miodowo-owocowo-rumowy smak. W Lubzinie znajdują się pałac i dwór po rodzinach Skrzeczyńskich i Raczyńskich. Do czasów upaństwowienia tych obiektów, tam kształtowało się życie towarzyskie i stamtąd przenikały nowinki kulinarne w tym dotyczące sporządzania nalewek na wieś. Wiadomości na temat tej nalewki uzyskałam od ojca (1918r.), który dodatkowo był ludowym grajkiem i często przebywał na dworze i plebani.

Składniki: Spirytus, wytrawne białe winogronowe, bimber, rum, miód, kilka listków melisy (pierwotnie), dziś można zastąpić cytryną.

Sposób wytwarzania: Produkt wytwarzany w warunkach domowych, nie wymaga żadnych urządzeń ani sprzętu. Polega na zmieszaniu poszczególnych składników w odpowiednich proporcjach.

Nalewka ta różni się od innych, bo stanowi połączenie kilku wykwintnych trunków i miodu, nie wymaga dłuższego leżakowania, jest silnym trunkiem. Pierwotnie produkcja odbywała się na dworze na potrzeby własne, w niewielkich ilościach. Z czasem wieś stawała się bogatszą, bardziej ceniący się ziemianie też zabiegali o to, by w ich domach tak wykwintna nalewka pojawiała się na stołach.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies