SER BYSTRZYCKI - Elżbieta Siwiec,

Bystrzyca, gm. Iwierzyce

Ser w kształcie spłaszczonej kuli, koloru białego średnicy ok. 10 cm. i wadze 0,5 kg. Jest elastyczny, wilgotny i lekko słonawy o łagodnym smaku. W zależności od upodobań smakowych ser wyrabia się również z dodatkiem suszonych ziół, czosnku, papryki, itp.

Składniki: Sery są produkowane z najwyższej jakości mleka krowiego, świeżego, niepasteryzowanego z dodatkiem podpuszczki, zachowując najwyższe wartości odżywcze. Jedynym naturalnym konserwantem jest sól, oraz przyprawy i zioła wzmacniające walory smakowe.

Sposób wytwarzania: Do mleka niepasteryzowanego świeżego, podgrzanego do temperatury 32ºC , dodaje się podpuszczkę, która powoduje ścięcie mleka. Wytworzony, pokrojony skrzep wylewa się na cedzaki w celu obcieknięcia serwatki. Po uformowaniu maczany jest w serwatce.

Ser ten wytwarzany był w naszej rodzinie już w latach 20-tych XX wieku, a recepturę poznał dziadek Pani Elżbiety, który był kucharzem wojskowym w czasie I wojny światowej i przebywał na terenie Włoch. Dodatkowym atutem sera jest miejsce jego produkcji, czyste, zadbane, urokliwe okolice Bystrzycy oraz gospodarstwo położone na uboczu z dala od centrum wsi, w którym krowy karmione są naturalną paszą. Na pastwiskach nawożonych nawozem naturalnym wypasane są od maja do listopada. Ser Bystrzycki pachnie wsią i zdrowiem. Nie zawiera żadnych konserwantów i polepszaczy. Każdy smakuje inaczej i w zależności od pory roku ma nieco inny kolor.

ser

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies