ZUPA „KAPUSTA ZIEMNIACZANA” -

Stowarzyszenie Kobiet „Grodzianki” w Będziemyślu, gm. Sędziszów Młp.

Zupa gęsta, bardzo mączna i pożywna o nietypowym smaku i składzie. Można dodać boczek, słoninę, mięso i przyprawy według uznania.

Składniki: ziemniaki, cebula, kwas z kiszonej kapusty, fasolka drobna kolorowa, sól, pieprz, masło do smażenia cebuli.

Sposób wytwarzania: Ziemniaki kroimy w słupki, zalewamy wodą, dodajemy smażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy wcześniej namoczoną drobną fasolę, po ugotowaniu przecieramy przez sito i dodajemy do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy kwas z kiszonej kapusty wg uznania. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Produkt wytwarzany od kilkudziesięciu lat i przygotowany przez gospodynie do dnia dzisiejszego. Produkt napływowy z regionu kolbuszowskiego.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies