Borkowskie kiszone ziemniaki (kapusto zimiocano)

Borkowskie kiszone ziemniaki to tradycyjna potrawa chłopska, wywodząca się z okolic Borku Wielkiego. Jest to rodzaj gęstej, pożywnej zupy gotowanej z kiszonych ziemniaków z dodatkiem grochu i słoniny. W domu rodzinnym Pana Michała Balasy często przyrządzana i bardzo lubiana.

Składniki:
Ziemniaki 3-4 szt,
100 g słonina,
groch „amerykon" ½ szklanki,
3 szklanki wody ( zakwas na barszcz biały lub woda z ogórków kiszonych – w przypadku gdyby ziemniaki były za mało ukwaszone )
sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania :
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać ciepłą wodą i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce (oznaką dobrze ukwaszonych jest kwaskowaty zapach i piana na powierzchni ). Po upływie doby odcedzić ziemniaki i zalać świeżą wodą, ugotować.Dobrze ukwaszone ziemniaki po ugotowaniu są szkliste, twarde i mają kwaskowy smak.W przypadku zbyt małej kwasowości, pod koniec gotowania do ziemniaków dodać zakwasu na barszcz biały. Fasolę zaleć wodą i odstawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie ugotować i dodać do ugotowanych ziemniaków. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano połączyć z potrawą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Pochodzenie produktu z regionu potwierdzają najstarsi mieszkańcy wsi Borek Wielki. Występuje też na terenie miejscowości Boreczek, Kamionka, Ruda. Wykonywana przez gospodynie pielęgnujące tradycje ludowe. Potrawa swoją historią sięga dziejów lassowiackich. Należy jednak podkreślić, że tradycja kiszenia ziemniaków powoli zanika.
Kiszone ziemniaki wchodziły w skład dania konkursowego, prezentowanego przez Michała Balasę – ucznia Zespół Szkół Agro-Technicznych z Ropczyc, które zdobyło I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Tradycyjne produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska" (Warszawa, 2012 r.).

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies