Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Chleb swojski Brzeziński


Chleb swojski brzeziński był produktem przygotowanym i wytwarzanym od wielu pokoleń w rodzinie państwa Święchów– od prababki, przez babkę, matkę aż do dnia dzisiejszego. Jego skład i sposób pieczenia był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chleb jest powszechnie znany na terenie Brzezin i okolic. Wg Pani Barbary, niemożliwe jest, aby dokładny skład i sposób wytwarzania tego produktu były przez kogokolwiek powielany na terenie kraju.

Charakterystyka chleba: kształt prostokątny, długość bochenka ok. 27-30 cm, wysokość ok. 10cm. Wierzchnia część bochenka jest w kolorze od jasnego do ciemnobrązowego, spód i boki przypieczone w kolorze jasnego brązu – na przekroju miękisz jasno – szary. Skórka smaczna, chrupiąca, miękisz sprężysty i pulchny. Zapach charakterystyczny dla swojskiego chleba. Pieczony w piecu piekarskim, opalanym drewnem.

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, cukier, woda, tłuszcz

Produkty pochodzą z rodzinnego gospodarstwa rolnego.

Proces powstawania chleba swojskiego brzezińskiego:
- rozczyn robi się dzień wcześniej w dzieży drewnianej
- niewielką ilość mąki żytniej zalewa się ciepłą wodą, dodaje skórkę chleba i odstawia do ciepłego pomieszczenia; w tym czasie następuje fermentacja
- przygotowany zakwas służy do wyrabiania ciasta chlebowego, do zakwaszania kolejnego wypieku najczęściej wykorzystywane są resztki poprzedniego ciasta
- w niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuszcza się ciasto chlebowe, dodaje mąkę, zostawia w ciepłym miejscu do fermentacji
- następnie dodaje się mąkę, sól, drożdże i wyrabia ciasto; gdy ciasto nie klei się do ręki odstawiane jest do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywane
- ciasto wykłada się do małych prostokątnych blaszek, smaruje tłuszczem i czeka by podrosło
- chleb piecze się w piecu piekarskim opalanym drewnem prze ok. 1,5 godz.

Babcia Pani Barbary piekła chleb raz na tydzień, na tzw." dynku" co powodowało że chleb miał twardszą i spieczoną skórkę, teraz pieczony jest w małych blaszkach, dzięki czemu zachowuje kruchą skórkę i ładny kształt.

Chleb swojski brzeziński został wpisany 14 kwietnia 2011r. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pani Barbara Święch-Bober już od wielu lat zajmuje się odtwarzaniem starych receptur i przepisów, dzięki czemu przyczynia do zachowywania tradycyjnych zwyczajów kulinarnych oraz pielęgnowania dziedzictwa kulturowego.W roku 2012 otrzymała Odznakę Honorową „Za zasługi dla turystyki" m.in. za promowanie produktów tradycyjnych w turystyce.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies