Nalewka PKWN czyli Polski Koniak Wyrabiany Nocą

Stowarzyszenie „Brzezinianki” we wrześniu 2012 r. obchodziło uroczyście 10-lecie swojego istnienia. Wszystkie członkinie Stowarzyszenia prowadzą aktywną działalność społeczną, organizują warsztaty, biorą udział w różnych konkursach i biesiadach, wnosząc duży wkład w zachowanie i pielęgnowanie tradycji kulturowych i kulinarnych.

Nalewka PKWN od wielu lat związana jest z Brzezinami. Gościła na stołach zarówno w trudnych, jak i wesołych okolicznościach. Oryginalna receptura nalewki pochodzi z okresu międzywojennego i była przekazywana z ojca na syna. Smakosze tego trunku twierdzą, że „ma magiczną moc i poprawia samopoczucie, rozjaśnia umysły”. Nalewka prezentowana była m.in. na Międzynarodowym Konkursie Jadła Tradycyjnego w Broniszowie, Wielopolskiej Biesiadzie „Myśliwsko-Winnej”.

Wg tradycyjnej przedwojennej receptury składniki nalewki to: cukier, żyto (zraszanie żyta, by zakiełkowało), woda, śliwki suszone lub świeże. Wykonanie: Zacier z cukru, wody i kiełkowanego żyta. Czas dojrzewania zacieru to 14 dni w temperaturze pokojowej. Następnie wytworzony spirytus wlewano do owoców, dodając wody i cukru. Tak przygotowana nalewka leżakowała około 5-6 miesięcy. Obecnie ze względu na obowiązujące przepisy prawa twórczynie stosują spirytus oferowany w sieciach handlowych, ale musi być w najlepszym gatunku.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies