Pierogi oszukańce

OSP funkcjonuje w Broniszowie już ponad 50 lat, angażując się m.in. w przedsięwzięcia kulturalne . Często zdarza się, że żony, siostry czy narzeczone strażaków na ich święto przygotowują różne dania i posiłki, wyszukują przy tym przepisy na takie potrawy, które pomimo upływu czasu zachowały atrakcyjność, są smaczne, a składniki są znane i dostępne powszechnie w gospodarstwach domowych. Strażacy także uczestniczą fizycznie w tych kulinarnych „ćwiczeniach” i to oni wybrali pierogi oszukańce jako produkt godny prezentacji, z uwagi na swój smak i niepowtarzalność.

Składniki na farsz:

-20 dkg mięsa gotowanego (drobiowe, wieprzowe lub inne),

-10 dkg kaszy wiejskiej, jęczmiennej drobnej

-5-7 grzybów suszonych

-1 duża cebula 1

-zioła wg uznania np. majeranek, lubczyk świeży

-sól, pieprz.

Ciasto pierogowe: 1 kg mąki, 3 jajka, woda „ile zabierze”

Wykonanie:

Mięso zmielić, cebulę drobno pokroić, przesmażyć na patelni, grzyby ugotować i zmielić (ewentualnie posiekać), wszystkie składniki połączyć, wyrobić farsz, ulepić pierogi i ugotować, wyjmować jak wypłyną na powierzchnię.

Pierogi oszukańce są potrawą, w których farsz jest wieloskładnikowy, ma być jednak tak dobrany aby smakiem przypominał wykwintne mięso, a wyglądem popularnego pieroga. Jak wskazuje nazwa „oszukańce”, kasza, grzyby i przyprawy mają oszukać 100%-wy farsz mięsny. Ciasto na pierogi sporządzane w tradycyjny sposób. Przepis na te pierogi stworzony został przez Marię Świętoń, znaną w latach 50-tychXXw., głównie na terenie ziemi ropczycko-sędziszowskiej, instruktorkę gotowania i pieczenia. Pierogi oszukańce przyrządzane są w tym regionie na spotkania Kół Gospodyń Wiejskich, Ochotniczej Straży Pożarnej, spotkania Klubu Seniora, różne biesiady itp.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies