Błąd
  • JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /autoinstalator/produkt/images/galeria/zdżarska_pamula
Uwaga
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galeria/zdżarska_pamula

Zdżarska pamuła z borówek

 

Pamuła z borówek to zupa charakteryzująca się delikatnym smakiem, niepowtarzalnym aromatem oraz intensywną barwą. Może być podawana z ziemniakami o lekko chrupiącej skórce, wypiekanymi w piekarniku.

Składniki:

2 szklanki borówek (mogą być mrożone lub ze słoika)

1 litr wody,

½ szklanki słodkiej śmietanki,

1-2 łyżki mąki pszennej,

cukier – do smaku

Wykonanie:

Zagotować wodę z cukrem, na wrzący syrop wrzucić borówki świeże lub mrożone. Gotować ok. 10 minut. Sporządzić zawiesinę z maki i śmietanki, wlewać do gotującego się kompotu, ciągle mieszając, zagotować. Pamułę można podawać z pieczonymi ziemniakami, pieczywem, grzankami na gorąco lub na zimno.

Zdżary to miejscowość otoczona lasami, które obfitują w borówki, w tym w odmiany bardzo cenione pod względem wartości odżywczej oraz właściwości lecznicze. Z przekazów starszych członków rodziny Pani Kingi wynika, że wśród odwiedzających tą wioskę gości największą atrakcją było wspólne zbieranie borówek. Natomiast spożywanie pamuły borówkowej ze spieczonymi ziemniakami należało do wielkich rarytasów. Obecnie zupy owocowe zyskują na popularności, jednak adżarska pamuła z borówek jest unikatową potrawą, zasługująca na szczególne uznanie.

Kinga Rokosz- uczennica Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Zespole Szkół Agro – Technicznych w Ropczycach. Pasjonuje się kulinariami, szczególnie tradycyjnymi polskimi potrawami.

{gallery}galeria/zdżarska_pamula{/gallery}

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies