Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem

 

Koło Gospodyń Wiejskich w Zagorzycach Górnych powstało 1977 roku i od tego czasu wnosi duży wkład w zachowanie i pielęgnowanie tradycji kulinarnych tego regionu. Panie często uczestniczą w różnych konkursach, pokazach warsztatach. KGW liczy obecnie ok. 50 członkiń.

Rzadkie ziemniaki z kudroniem to rodzaj zupy, łatwej i szybkiej do przyrządzenia, o charakterystycznym smaku i specyficznym zapachu. Kudroń, potoczna nazwa bluszczyka kurdybanka, to roślina powszechnie występująca, porastająca łąki, ogrody, przydrożne rowy, traktowana jako zioło, chociaż nierzadko również jako chwast. W Zagorzycach Górnych dawniej bardzo popularne, używane jako przyprawa do zup. Do dziś stosowane jest przez niektóre gospodynie domowe.

Zupa ta zajęła I miejsce na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie w 2007 r.

Składniki:

0,5kg ziemniaków,

1,5 l wody,

2 łyżki bluszczyku kurdybanku,

1 marchewka,

2 łyżki śmietany kwaśnej,

½ dużej cebuli

1 łyżka mąki pszennej,

masło,

pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę i marchew krajamy w kostkę, wrzucamy do wody, gotujemy doprawiając pieprzem i solą (do smaku). Pod koniec gotowania dajemy pokrojony kudroń. Na sam koniec podbijamy śmietaną z zasmażoną mąką.

Top UK Bookmakers b.betroll.co.uk betfair
Will Hill UK www.w.betroll.co.uk Bookies